Стъклопакети

Стъклопакет се нарича конструкция от две или повече стъкла, разстоянието между които се осигурява от метална или пластмасова рамка, наричана още дистанционер. Цялата тази конструкция се херметизира и се нарича стъклопакет. Качественият дистанционер, трябва да е кух и перфориран. В кухината трябва да има пълнител, поглъщащ влагата между стъклата. Добрият стъклопакет се херметизира по периферията, така че нова влага, освен абсорбираната до херметизирането не трябва да постъпва.

Според броя камери,стъклопакетите се делят на:

 • Еднокамерен – 2 стъкла и пространството между тях
 • Двукамерен – 3 стъкла и 2 пространства между тях
 • Трикамерен – 4 стъкла и 3 пространства между тях

Ширината на стъклопакета, в зависимост от разстоянието на стъклата в него , също може да бъде различна. Повечето PVC профили са пригодени да „носят” различни по ширина стъклопакети. Най често се използват пакети с ширина: 24мм, 28мм, 32 мм, 36мм.

Плюсове на добрият стъклопакет:

 • Шумоизолация – стъклопакета съчетава разнородни среди, твърди и газообразни, което пречи много на проникването на звукови вълни
 • Няма изпотяване, конденз, навлизане на прах между стъклата, замъгляване и т.н.
 • Комбинацията на различни видове стъкла в един стъклопакет позволява прецизно да се избере неговият тип според конкретните нужди.

 

Важно е да се знае, че стъклопакета заема почти цялата площ на прозореца (80-90%). Това естествено се отразява и на неговата цена. “Икономията” от неговата цена, за сметка на качеството, може да обезмисли цялостната подмяна на старият прозорец с нов.Ето защо е от изключително голямо значение правилното конфигуриране на стъклата в стъклопакета , в зависимост от търсения и очакван от всеки потребител ефект. В последните години се заговори за „енергоспестяващи стъклопакети”. При изработването на този тип стъклопакети, освен участие на обикновени „бели” стъкла с различна дебелина, участват и стъкла от висок енергиен клас.Това са така наречените „К” стъкло и „мултифункционално” стъкло.

К -стъкло

То е нищо повече от обикновено флоатно стъкло с нанесен по метода на пиролизата тънък слой (няколко стотин ангстрьома) метален окис.При цялата си простота, обаче, стъклопакетът с к-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Стандартно се запълва с аргон и това подобрява коефициента на топлопроводимост на целия пакет с още 10%.

Не поставяйте стъклопакет с К-стъкло на фасада с пряка слънчева светлина ,защото през лятото се получава парников ефект!

Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в сградата, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дълговълнова енергия (създавана от отоплителните уреди, осветлението и др), тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките за отопление и вложените средства за поставяне на качествена дограма с качествено остъкляване се възстановяват бързо. Стъклопакетите, изработени с К-стъкла, намаляват в голяма степен загубата на топлина през прозореца, подобряват топлоизолацията и свеждат до минимум появата на конденз. Те са с повишена енергийна ефективност и спестяват до 40% от разходите за отопление през зимата. Подходящи са за помещения със северно изложение.

Мултифункционално стъкло

Мултифункционалното стъкло или известно още като "четири сезона" е ново на пазара. Предлага отлични характеристики на топлоизолация. Основни негови свойства са ограничаването на слънчевата топлина през лятото, и запазването на топлината вътре в помещението през зимата.

Предимствата на този тип стъкла са следните:

 • Топлинна изолация: намалява топлинните загуби по-ефикасно от традиционните ниско-емисийни стъкла
 • Соларна защита: отразява до 57% от слънчевата топлина при странично приложение и около 71% (в комбинация с друго стъкло), използвани за покрив
 • Енергийна ефективност: намалява разходите за отопление и охлаждане и пази околната среда
 • Визуален комфорт: максимално добра светлопропускливост и максимално редуциране на ярките отблясъци
 • Неутрален вид: добър външен вид, съответстващ на останалото остъкляване

Използването му е особено подходящо ,както за жилищни и административни сгради, така и за всякакъв тип изложение на съответните помещения. То може да се използва и за покриви и вертикални остъкления. Това е идеалното решение за оранжерийни приложения.

Monday the 22nd.
Copyright 2012

©

Joomla 2.5 template by 888Poker