как да изберем

ПРОЗОРЦИ ОТ ПВЦ

За първи път идеята да се замени дървената рамка на прозореца с пластмасова е хрумнала на американците, и в никакъв случай не се е възприемала насериозно. Мислели са го за поредният каприз. На практика е приложено за първи първи път в Германия (фирма Trocal) през 1954 год. Поливинилхлорид(ПВЦ) е синтезиран от нефтопродукти. Както и много подобни други продукти, той е изключително дълговечен. Той не се плаши от влага, микроорганизми или дървояди. Благодарение на специални добавки – модификатори, поливинилхлоридът използван за профили за прозорци не е крехък, и в същото време досттъчно твърд за да не се огъва. По отношение на здравина е по-добър от дървото. Качествените съвременни ПВЦ прозорци издържат от -50 до + 60 градуса. Неотдавна в Германия беше отбелязан своеобразен юбилей. Фирма-производител на ПВЦ профили с рекламна цел замени безплатно ПВЦ прозорците на един от първите си клиенти, който е бил поставен преди 35 години. Колко биха издържали изделията от ново поколение – засега никой не може да каже. Производителите дават гаранция на профилите от 15-20 години, но специалистите твърдят, че прозорец от ПВЦ е в състояние да запазва свойствата си в продължение на поне 50 години. Друго нещо са уплътнителите. Техният живот в различните фирми се определя между 4-15 години. Времето ще покаже кой е прав, но много зависи и от разликите в температурите в различните райони.Белите ПВЦ профили в началото са пожълтявали под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи и топлината. Съвременният материал съдържа специални добавки, благодарение на които цвета не се изменя. Благодарение отново на специални добавки, материалът е пожаробезопасен. Индексът за разпространение на пламъка за ПВЦ профилите е нула, което означава че те няма да поддържат процеса на горене. Освен това, ако започне пожар, подобен прозорец би трябвало да “задуши” огъня – като добри термоизолатори, стъклата няма да се счупят от огъня, няма да има приток на кислород и огъня няма да се разпространи.

КОЛКО УПЛЪТНИТЕЛЯ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ЕДИН ПВЦ ПРОЗОРЕЦ?

Уплътнители – това са гъвкави разделители с тръбна или по-сложна форма, обхващащи цялата дължина на рамката – между нея и стъклопакетите, или между две рамки за отваряемите площи. Те предпазват от проникването на студен въздух, шум и влага. Произвеждат се от специална гума, силикон, или смес от двете. Понякога за здравина се армира със стъкловлакна, капронови нишки, или влакна от кевлар. За препочитане са силиконовите уплътнители, защото те не се втърдяват при много ниски температури, за разлика от гумените. Как да ги различим?: - силиконът е по-светъл, за разлика от гумата, която почти винаги е черна. Но това не винаги е сигурен признак за различаване. Обикновено има два контура на уплътняване: от външната страна и откъм помещението. В профилите от нареченият “ клас лукс” има също така и трети контур между предните два. Третият контур уплътнение оскъпява прозореца, но допринася за по-добрата топло- шумо- и влагоизолация. Той изисква обаче абсолютна точност при изготвянето и монтирането.

ПРОФИЛИ

Това е сложна конструкция, състояща се от няколко камери (три, четиру, пет или шест). В средната (най-голяма) камера е монтирана метална арматура, обезпечаваща здравината на рамката.По цялата обиколка на профилите, включително и отваряемите части, се монтира уплътнител. В горната и долната част на профила от външната част се пробиват вентилационни отвори за извеждане на влагата или дъждовната вода, попаднала в профила. Броят на камерите в профила определя степента на топлоизолация на прозореца, обозначавана с “к” в европейските стандарти. Колкото е по-нисък този коефициент, толкова по-добре. При стандартните ПВЦ прозорци к = 1.5. Това означава че при минус 20 градуса студ, стайната температура при слабо работещо отопление трябва да е над +20 градуса. Това се постига благодарение на топлоизолиращите свойства на въздуха, запълващ камерите. Колкото повече камери, толкова по - добра изолация.

TROCAL

Характеристики
 • Системна ширина - 70 mm
 • 5 – камерна система с патентовани кръстосани стени на камерите
 • Подреждане на камерите – от двете страни на стоманения профил винаги има по 2 камери. Така най-големият проводник на топлина – стоманената вложка, е “опакована” сигурно в профила.
 • потъване на стъклото /20 mm/ – така се минимизира топлопреминаването в областта на дистанционера на стъклопакета.
 • Система със средно уплътнение – широката контактна площ на средното уплътнение върху двустенния зъб на крилото осигурява висока стабилност на зъба и запазване на плътността.
 • Уплътнения - сивите коекструдирани уплътнения са трайни и осигуряват оптималната плътност на системата.
 • Закрепване на обкова - става винаги през най- малко две стени на камери. Резултатът е абсолютна здравина на захващане на пантите.
 • Насрещници – оформянето на фалца на касата не позволява разхлабването или превъртането на насрещниците даже и след години.
 • Широката гама от основни, допълнителни и присъединителни профили, както и богатото цветово разнообразие позволява реализирането, както на Вашите идеи, така и на специални нестандартни решения. 

VIVA PLAST

Характеристики
 • Системна ширина – 60, 70 mm 
 • 4 и 5 – камерна система с патентовани кръстосани стени на камерите
 • PVC система - с голяма ширина и високи топлоизолационни характерстики.
 • Стъклопакет – осигурява поставянето на стъклопакет сширина от 24 мм до 32 мм
 • Материал - от висококачествено PVC, устойчив на въздействието на влага, промяна в налягането и киселинни дъждове
 • Механични характеристики– якост на профила при натоварване и усукване
 • Намалява риска от конденз
 • Елегантен дизайн
 • Богата цветова гама

Стъклопакети

Стъклопакет се нарича конструкция от две или повече стъкла, разстоянието между които се осигурява от метална или пластмасова рамка, наричана още дистанционер. Цялата тази конструкция се херметизира и се нарича стъклопакет. Качественият дистанционер, трябва да е кух и перфориран. В кухината трябва да има пълнител, поглъщащ влагата между стъклата. Добрият стъклопакет се херметизира по периферията, така че нова влага, освен абсорбираната до херметизирането не трябва да постъпва.

Според броя камери,стъклопакетите се делят на:

 • Еднокамерен – 2 стъкла и пространството между тях
 • Двукамерен – 3 стъкла и 2 пространства между тях
 • Трикамерен – 4 стъкла и 3 пространства между тях
Ширината на стъклопакета, в зависимост от разстоянието на стъклата в него , също може да бъде различна. Повечето PVC профили са пригодени да „носят” различни по ширина стъклопакети. Най често се използват пакети с ширина: 24мм, 28мм, 32 мм, 36мм.

Плюсове на добрият стъклопакет:

 • Шумоизолация – стъклопакета съчетава разнородни среди, твърди и газообразни, което пречи много на проникването на звукови вълни
 • Няма изпотяване, конденз, навлизане на прах между стъклата, замъгляване и т.н.
 • Комбинацията на различни видове стъкла в един стъклопакет позволява прецизно да се избере неговият тип според конкретните нужди.
Важно е да се знае, че стъклопакета заема почти цялата площ на прозореца (80-90%). Това естествено се отразява и на неговата цена. “Икономията” от неговата цена, за сметка на качеството, може да обезмисли цялостната подмяна на старият прозорец с нов.Ето защо е от изключително голямо значение правилното конфигуриране на стъклата в стъклопакета , в зависимост от търсения и очакван от всеки потребител ефект. В последните години се заговори за „енергоспестяващи стъклопакети”. При изработването на този тип стъклопакети, освен участие на обикновени „бели” стъкла с различна дебелина, участват и стъкла от висок енергиен клас.Това са така наречените „К” стъкло и „мултифункционално” стъкло.

К -стъкло

То е нищо повече от обикновено флоатно стъкло с нанесен по метода на пиролизата тънък слой (няколко стотин ангстрьома) метален окис.При цялата си простота, обаче, стъклопакетът с к-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Стандартно се запълва с аргон и това подобрява коефициента на топлопроводимост на целия пакет с още 10%. Не поставяйте стъклопакет с К-стъкло на фасада с пряка слънчева светлина ,защото през лятото се получава парников ефект! Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в сградата, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дълговълнова енергия (създавана от отоплителните уреди, осветлението и др), тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките за отопление и вложените средства за поставяне на качествена дограма с качествено остъкляване се възстановяват бързо. Стъклопакетите, изработени с К-стъкла, намаляват в голяма степен загубата на топлина през прозореца, подобряват топлоизолацията и свеждат до минимум появата на конденз. Те са с повишена енергийна ефективност и спестяват до 40% от разходите за отопление през зимата. Подходящи са за помещения със северно изложение.

Мултифункционално стъкло

Мултифункционалното стъкло или известно още като "четири сезона" е ново на пазара. Предлага отлични характеристики на топлоизолация. Основни негови свойства са ограничаването на слънчевата топлина през лятото, и запазването на топлината вътре в помещението през зимата. Предимствата на този тип стъкла са следните:

 • Топлинна изолация: намалява топлинните загуби по-ефикасно от традиционните ниско-емисийни стъкла
 • Соларна защита: отразява до 57% от слънчевата топлина при странично приложение и около 71% (в комбинация с друго стъкло), използвани за покрив
 • Енергийна ефективност: намалява разходите за отопление и охлаждане и пази околната среда
 • Визуален комфорт: максимално добра светлопропускливост и максимално редуциране на ярките отблясъци
 • Неутрален вид: добър външен вид, съответстващ на останалото остъкляване
Използването му е особено подходящо ,както за жилищни и административни сгради, така и за всякакъв тип изложение на съответните помещения. То може да се използва и за покриви и вертикални остъкления. Това е идеалното решение за оранжерийни приложения.

Илбупласт ЕООД © 2019